1. Kepimas ant grotelių

Šį greitą maisto ruošimo būdą geriausia naudoti tik švelniems mėsos ir žuvies gabalams bei vėžiagyviams. Prieš pradedant kepti, kepsninė turi būti gerai įkaitusi. Tuomet karštį galima reguliuoti temperatūros ratuku arba pakeliant ar nuleidžiant grilio keptuvę. Kai kuriose mėsos rūšyse, pavyzdžiui, dešrelėse ir šoninėje, yra pakankamai riebalų, kad jas būtų galima kepti ant grotelių, tačiau liesesnes mėsos dalis, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlės filė be odos, reikia lengvai apšlakstyti aliejumi ar kitu kepimo skysčiu arba iš pradžių 30 min. ar 1 val. marinuoti, kad būtų pridėta drėgmės. Grilio keptuvėje naudokite groteles, kad riebalai lašėtų į keptuvę.

Ant grotelių taip pat puikiai tinka kepti daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, grybus ir paprikas. Baklažanų ir cukinijų griežinėliai bus puikaus skonio, jei prieš dėdami ant grotelių juos patepsite trupučiu aliejaus. Tai taip pat puikus būdas apkepti patiekalo viršų, pavyzdžiui, duonos trupinių „gratiną” arba kreminę bulvių košę.

2. Kepimas ant grotelių

Kepimas ant grotelių, dar vadinamas kepimu ant žarijų, – tai kepimo būdas, kai maistas kepamas ketaus keptuvėje su briaunomis ant didelės ugnies, greitai apkepinant maistą iš išorės. Tai greitas ir sveikas būdas, nes sunaudojama mažiau aliejaus nei kepant, o maistas įgauna patrauklių žymių.

Kepimas ant grotelių idealiai tinka ploniems mėsos gabalams, pavyzdžiui, kotletams, kepsniams ir paukštienos krūtinėlės filė, taip pat jūros gėrybėms ir stambiems cukinijų, baklažanų ir kitų vasaros daržovių gabalėliams. Galima kepti net halloumi sūrį, kuris išlaiko savo formą ir taip paruoštas yra puikaus skonio.

Pirkdami keptuvę su briaunomis, rinkitės tokią su giliomis briaunomis ir grioveliais, kad kepant maistas neužsistovėtų riebaluose ar nuo jų lašančiose sultyse. Prieš naudodami keptuvę visada įsitikinkite, kad ji tikrai įkaitusi, kitaip maistas prilips prie paviršiaus. Norėdami patikrinti, ant įkaitusio paviršiaus užlašinkite kelis vandens lašus – jie turėtų išsiplakti ir akimirksniu dingti. Maistą (ne keptuvę) lengvai patepkite aliejumi. Jei maistas buvo marinuotas, prieš dėdami ant keptuvės nuvarvinkite perteklių. Kepkite maistą iš vienos pusės, tada apverskite jį žnyplėmis. Neapverskite maisto per anksti, nes jis prilips – kai maistas apskrus, jis natūraliai atsiskirs nuo keptuvės. Norėdami gauti kryžmines linijas, kepdami maistą vieną kartą apverskite 90 laipsnių kampu. Jei turite laiko, prieš patiekdami mėsą, uždengtą ant pašildytos lėkštės, palikite ją 3-5 min. pailsėti; taip raumenų skaidulos atsipalaiduos, kad mėsoje tolygiai pasiskirstytų sultys.

 

3. Kepimas maišant

Liesi mėsos ir paukštienos gabalai puikiai tinka kepimui maišant, taip pat tvirtos tekstūros žuvis ir vėžiagyviai, daržovės, ryžiai ir makaronai. Kadangi kepimas vyksta labai greitai, išlieka skonis, spalvos ir maistinės medžiagos, be to, gaminant patiekalus sunaudojama nedaug aliejaus, todėl patiekalai yra tikrai sveiki.

Reikia naudoti aliejų, kuris atlaikytų aukštą kepimo temperatūrą. Geras pasirinkimas – žemės riešutų aliejus, dažnai rekomenduojamas gaminti kinų virtuvėje, tačiau tinka ir kukurūzų, rapsų (dažnai parduodamas kaip augalinis aliejus) ar saulėgrąžų aliejus. Nešvaistykite geros kokybės alyvuogių aliejaus kepimui, nes jo dūmų temperatūra žema ir jis sudegs. Dėl tos pačios priežasties skrudintų sezamų aliejų galima apšlakstyti kepimo pabaigoje, tačiau jo nereikėtų naudoti kepimo pradžioje.

Prieš pradėdami gaminti, pasiruoškite visus ingredientus. Jei turite laiko, pirmiausia apie 30 minučių marinuokite mėsą ir paukštieną, kad suminkštėtų ir įgautų papildomo skonio. Naudokite wok keptuvę arba didelę gilią keptuvę ir prieš pilant aliejų ją labai įkaitinkite, kad aliejus tolygiai įkaistų. Įpilkite apie 1-2 valgomuosius šaukštus aliejaus ir sukite. Kai aliejus bus pakankamai įkaitęs, jis pradės šnypšti. Jis gali išsilieti, todėl maišydami naudokite menteles su ilgomis rankenomis.

Sudėdami maisto produktus, pradėkite nuo ingredientų, kurie keps ilgiausiai, pavyzdžiui, morkų, o minkštuosius, pavyzdžiui, pupelių daigus, sudėkite paskutinius. Nuolat judinkite ingredientus.

Pagal kamado bbq