Prieš dvidešimt metų žodis „veganas“ buvo nežinomas. O dabar veganiška mityba, paremta mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų atsisakymu, yra reiškinys iš didžiosios R. Žmonės visame pasaulyje vis dažniau pereina prie veganiško raciono. Dažnas tokio pasirinkimo motyvas – siekis išgelbėti gyvūnus ir kurti jiems draugiškesnę aplinką. Jei šiuo metu kaip tik ieškote naujų veganiškų receptų, jei manote, kad vasarą verta valgyti lengvesnį maistą, pateikiame jums keturis unikalius veganiškus receptus, tinkančius vasariškam meniu.
1. Tempe „šonkauliukai“
Tempe – tai unikalus iš Indonezijos kilęs fermentuotas sojų produktas. Tiems, kurie ilgisi mėsos, bet rimtai pasiryžo maitintis veganiškai, patiekalas patiks tuo, jog tempe griežinėliai atrodys lyg gardžiai paskrudę kiaulienos šonkauliukai. Šiam patiekalui reikės: 500-600 gramų tempe, jūsų mėgstamo barbekiu padažo, didelio svogūno, marinuotų agurkėlių, druskos ir pipirų, žalumynų. Supjaustykite tempe pailgais gabalėliais ir gerai apskrudinkite. Kai tempe gabalėliai bus paruošti, t. y. gražiai apskrudę, apibarstykite juos druska ir pipirais. Kitoje keptuvėje pašildykite barbekiu padažą. Jei norisi, įberkite šiek tiek šviežių žalumynų. Apipilkite tempe „šonkauliukus“ padažu ir dailiai supjaustytais svogūnais bei marinuotais agurkėliais.
2. Kukurūzai ant pagaliuko
Saulėta diena, piknikas, o rankose – saldus kukurūzas ant pagaliuko. Kas gali būti puikiau? Šiam nesudėtingam užkandžiui reikės: 2-3 kukurūzų burbuolių, veganiško sviesto, druskos ir pipirų, citrinos, čili miltelių, medinių pagaliukų. Ingredientų kiekiai priklauso nuo pikniko dalyvių skaičiaus. Išvirkite arba orkaitėje iškepkite kukurūzų burbuoles. Jei kepsite, prieš kepimo pabaigą apšlakstykite burbuoles ištirpintu sviestu. Jei virsite, apipilkite sviestu išimtas iš vandens ir nusausintas. Prieš patiekdami svečiams susmaigstykite į burbuolių šerdis pagaliukus, apibarstykite burbuoles druska, pipirais, čili milteliais ir užlašinkite šiek tiek citrinos sulčių.
3. Dešrainiai be mėsos
Jei su nostalgija prisimenate dešrainius, tačiau tvirtai apsisprendėte mėsos nebevalgyti, veganiški dešrainiai be mėsos – puikus pasirinkimas. Ingredientai: specialios veganiškos sojų, pupelių arba kviečių dešrelės, dešrainių bandelės, pomidorų padažas, garstyčios, svogūnas, žalumynai. Pašildykite dešrainių dešreles grilyje arba orkaitėje. Sudėkite dešreles į įpjautas dešrainių bandeles. Dešrainius skaninkite smulkiai pjaustytu svogūnu, pomidorų padažu ir garstyčiomis, puoškite žalumynais. Kas liečia žalumynus, šiuo atveju puikiai tiks šviežūs krapai, petražolės, peletrūnas ar kitas jūsų mėgstamas prieskonis. Kadangi vasara yra pomidorų metas, pomidorų padažą galima pakeisti šviežiais pomidorais ar jų tyre.
4. Veganiškas obuolių pyragas
Pyragui reikės: 500 gramų miltų, vandens, kilogramo obuolių, cinamono, migdolų, rudojo cukraus. Smulkiai supjaustykite obuolius ir sumaišykite juos su cinamonu, smulkintais migdolais bei ruduoju cukrumi. Miltus ir vandenį maišykite tol, kol masę bus galima minkyti. Gerai ją išminkykite. Tešlą įklokite į riebalais išteptą kepimo indą. Ant viršaus dėkite obuolius. Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje tol, kol pyragas gražiai apskrus. Jei mėgstate, kad obuolių pyragas būtų rūgštesnis, kepkite pyragą iš rūgštesnių obuolių bei dėkite mažiau cukraus. Pyragą galima puošti šviežiomis uogomis.
Kai tik pasirodo Rimi leidinys, skubėkite ieškoti reikiamų produktų pigiau, kad galėtumėte išmėginti šiuos unikalius receptus.